novaphit® grafiittitiivisteet

novaphit ®-tuoteperhe kattaa valikoiman korkealaatuisia, paisutetusta grafiitista valmistettuja tasotiivistemateriaaleja. novaphit ®-tiivisteet säilyttävät luotettavuutensa ja kestävyytensä jopa ääriolosuhteissa, joten ne ovatkin täydellinen vaihtoehto, kun tiivisteeltä vaaditaan loistavaa suorituskykyä yhdessä maksimaalisen käyttövarmuuden kanssa.

Hyödyt

 • Tiivistelevyjä suoraan varastossa
 • Leikkaamme monimutkaisetkin muodot suoraan piirustuksista
 • Autamme materiaalivalinnassa
 • Laadimme valmistuspiirustukset
 • Nopea toimitus

Tekniset ominaisuudet ja käyttökohteet

novaphit ® -tuoteperheen tiivisteet ovat loistavia tiivisteitä esimerkiksi höyrylinjoihin. MST kestää korkeita paineita jopa 250 bar paineeseen ja sillä on hyvä lämpötilan kesto aina +550°C asti.

SSTC on osoittautunut parhaaksi tiivistevalinnaksi useissa eri käyttökohteissa, kuten muoviteollisuuden höyrykrakkereissa, lämmönsiirtonestepumpuissa, lipeälämmönvaihtimissa, boilerin luukkutiivisteenä ja kaasuinjektoreissa. Kerromme mielellämme lisää referensseistämme.

 • Sovelluslämpötila-alue -200 °C – +550 °C
 • Erittäin laaja kemiallinen kesto
 • Loistava mukautuvuus laippapintoihin
 • Epäherkkä kuormituksen vaihtelulle

SSTC-tiivisteiden rakenne

novaphit SSTC-tiivisteet on valmistettu vetometallivahvikkeen molemmin puolin laminoiduista grafiittilevyistä. Levyjen väliin on lisätty impregnointiainetta, mikä estää kerrosten irtoamisen toisistaan tiivisteen leikkaus- tai asennusvaiheessa. MST-tiivisteessä on jopa seitsemän teräsvahvikekerrosta.

Novaphit SSTC rakenne

Huippulaatuinen paisutettu grafiitti

Jauhetut ja pestyt graffiittihiutaleet paisutetaan lämpötilakäsittelyn avulla, jolloin grafiitin tilavuus kasvaa merkittävästi. Paisutetusta grafiitista valmistetut tiiviistelevyt ovat pehmeitä sekä joustavia ja muotoutuvat hyvin laippojen pinnan epätasaisuuksiin.

Grafiitin laatua mitataan grafiitin puhtausasteella sekä kyvyllä vastustaa korkeissa lämpötiloissa tapahtuvaa grafiitin hapettumisen aiheuttamaa massan pienemistä. Novaphit-tiivisteissä käytetyn grafiitin hapettumisen vastustuskyky ja puhtausaste ovat korkeita (> 99 %). Grafiitin lämpötilakestoa kontrolloidaan jatkuvasti standardin DIN 28091-4 mukaisella testillä. 100 % saapuvista grafiittieristä tarkistetaan sekä testataan ja vain paras laatu hyväksytään käytettäväksi novaphit ® SSTC tiivisteissä.

Metallivahvike
Vetometallivahvike valmistetaan 0,15 mm paksuisesta AISI 316 L (EN 1.4404) levystä. Ohuen levyn loveamisen ja venyttämisen ansiosta saadaan valmistettua 0,4 mm paksu kolmiulotteinen ja kammiomainen tukeva rakenne. Vetometalli toimii jousena tiivistettä puristettaessa, minkä ansiosta tiiviste soveltuu hyvin myös muuttuviin lämpötiloihin ja paineisiin.


Vetometallivahvikkeen avulla pintapaine jakautuu tasaisesti koko tiivisteen alueelle ja vahvikkeen kammiomainen rakenne pienentää tiivistevuotojen mahdollisuutta. Tämä voidaan havaita vertaamalla vetometallivahvisteisen grafiittitiivisteen Fujifilmille jättämää kuviota reikälevyllä vahvistetun grafiittitiivisteen jättämään kuvioon. Alla olevassa kuvassa korkeamman pintapaineen alueet ovat värjäytyneet tummemman punaiseksi ja mahdollinen vuoto kulkee pitkin vaaleampia alueita. Vasemmalla reikälevyllä ja oikealla vetometallilla vahvistettu grafiittitiiviste.

Reikälevy ja vetometalli

XP-teknologia

Tuotekehityksen innovaatio

XP teknologia on merkittävä tuotekehitysaskel grafiittitiivisteille. XP teknologia perustuu epäorgaanisiin nanopartikkeleihin, jotka vaikuttavat tasaisesti koko tiivistelevyn alalle. Käsittelyn aktiiviset ainesosat ovat kemiallisesti inerttejä, joten ne eivät vaikuta negatiivisesti grafiitin loistaviin kesto-ominaisuuksiin.

Tarttumattomuusominaisuudet

Perinteisesti grafiittitiivisteisiin tehdään tarttumaton pinta orgaanisilla pintakäsittelyaineilla. Nämä menetelmät heikentävät tiivisteen ominaisuuksia ja stabiiliutta korkeissa lämpötiloissa. Epäorgaanisen XP teknologian avulla nämä haasteet on ratkaistu ja grafiittitiivisteestä saadaan tarttumattomaton heikentämättä tiivisteen ominaisuuksia korkeissa lämpötiloissa. XP teknologia säästää aikaa, vaivaa ja rahaa huoltotoimien aikana. Tiiviste irtoaa helposti tiivistepinnasta ilman, että tiivistepintaa tarvitsee mekaanisesti työstää. Yleisesti riittää, että pölyt pyyhitään ja laipan kunto tarkastetaan ennen uuden tiivisteen asennusta.

Parantunut hapettumisen kesto

XP teknologian avulla kauttaaltaan passivoidun grafiitin hapettuminen korkeissa lämpötuloissa vähenee merkittävästi. Tämä parantaa entisestään grafiittitiivisteen pitkää käyttöikää ja XP käsiteltyjä tiivisteitä voidaan käyttää hetkellisesti suunniteltua korkeammissakin lämpötiloissa.

XP teknologian hyödyt

 • Tarttumaton pinta – nopea ja helppo tiivisteiden vaihto säästää aikaa ja vaivaa
 • Minimoitu riski laippapintojen vaurioitumiseen
 • Hyvä hapettumisen kesto ja pitkä käyttöikä myös yli 250° C lämpötiloissa
 • Alhainen grafiittihäviö pienentää vuotoriskiä (< 3 % /h 670° C lämpötilassa, kun DIN 28090-2 mukainen raja on 4 %/h)
 • Parantunut luotettavuus ja käytettävyys

novaphit ® SSTC - Korkealaatuinen grafiittitiiviste vetometallivahvikkeella

novaphit ® SSTC on valmistettu korkealaatuisesta, pitoisuudeltaan vähintään 99 %, paisutetusta grafiitista. Sillä on loistava väliaineiden kesto ja se on luotettavuudeltaan ylivoimainen vaihtuvissa kuormituksissa.

Haponkestävästä teräksestä (1.4404 /AISI 316L) valmistetulla vetometallivahvikkeella saadaan paras mahdollinen tiivisteen suorituskyky verrattuna muihin markkinoilla oleviin vahvikkeisiin. Sen kolmiulotteinen rakenne osallistuu aktiivisesti tiivistysprosessiin vähentäen näin tiivisteen vuotamista. Paisutetun grafiitin ja verometallivahvikkeen yhdistelmä luo useita etuja:

 • optimaalinen pintapaineen jakautuminen
 • tiiveys säilyy muuttuvissakin olosuhteissa palautuvan rakenteen kautta
 • materiaali sallii hyvinkin kapeiden tiivisteiden valmistuksen
 • sietää hyvin asennusvirheitä
 • turvallista käyttää, vaikka materiaali olisi vääntynyt vahingossa

novaphit ® SSTC -materiaalia voidaan käyttää vaihtoehtona melkein kaikissa sovelluksissa, jolloin varastointikustannukset alenevat ja virheellisten tiivistevalintojen mahdollisuus pienenee. novaphit® SSTC on saatavilla myös XP-teknologialla.

novaphit ® SSTC TA-L - TA Luft -kriteerit täyttävä korkealaatuinen grafiittitiiviste

Kuten novaphit ® SSTC myös novaphit® SSTC TA-L on korkealaatuista paisutettua grafiittia yhdistettynä haponkestävällä vetometallivahvistuksella. Tämän lisäksi siinä on impregnointi, joka edellään parantaa materiaalin tiivistyskykyä.

novaphit ® SSTC TA-L on testattu VDI 2440 ja VDI 2200 -standardien mukaan. Materiaali täyttää helposti TA Luft -kriteerien vaatimukset tiiveydestä, joten sitä voi pitää ympäristön kuormituksen kannalta erinomaisena tiivistemateriaalivaihtoehtona. novaphit ® SSTC TA-L -tiivisteelliset laippaliitokset täyttävätkin TA Luft -kriteerien ja VDI 2290, DIN EN 13555 ja DIN EN 1591-1 -standardien vaatimukset.

novaphit ® SSTC TA-L voidaan käyttää vaihtoehtona useissa eri sovelluksissa ja on saatavilla myös XP-teknologialla

novaphit ® SSTC TRD 401 - Ratkaisu ovaalien tarkastusluukkujen tiivisteeksi

novaphit ® SSTCTRD 401 on suunniteltu käytettäväksi paineastioiden ovaalien tarkastusluukkujen tiivisteinä.

Erinomaiset palautuvuus ja tiivistepintojen mukautuvuus tekevät siitä ideaalin vaihtoehdon mies-, käsi- ja pääluukkujen tiivistemateriaaliksi höyrykattiloihin. Riippuen materiaalin paksuudesta, ovaalin muotoinen kansitiiviste kestää 550 °C lämpötilaa ja 150 bar painetta.

novaphit ® SSTCTRD 401 on testattu ja hyväksytty VdTÜV Leaflet “Gasket 100” (aikaisemmin TRD 401) korkeimman ”d”-luokituksen mukaan.

novaphit ® SSTCTRD 401 on saatavilla XP-teknologialla.

novaphit ® 400 - Helposti työstettävä grafiittitiiviste metallivahvikkeella

novaphit ® 400 soveltuu täydellisesti tarkkaa tai kapeaa geometriaa vaativiin tiivisteisiin. Se on valmistettu korkealaatuisesta grafiitista, johon on yhdistetty haponkestävästä teräksestä tehty filmivahvike. Materiaalin työstettävyys muihin vahvikkeellisiin grafiittitiivisteisiin verrattuna on ylivoimainen, sillä sitä voi leikata aivan tavallisella veitselläkin. Materiaalia on saatavana 0,5 mm ainesvahvuudesta alkaen, joten käyttökohteita sille löytyy niin OEM- kuin prosessiteollisuudesta esimerkkinä liitokset, kompressorit, pumput, venttiilit jne.

novaphit ® 400 on ylivoimainen verrattuna perinteisiin, reikälevyvahvikkeellisiin tiivisteisiin, koska vahvike on upotettu siinä grafiitin sisään optimaalisesti. Siitä syntyy seuraavia etuja:

 • mahdollisuus ohuisiin tiivisteisiin
 • vaativien geometrioiden valmistus helppoa
 • ei loukkaantumisriskiä terävistä reunoista, joita voi leikatessa syntyä
 • ei kontaktikorroosiota laippapinnoille
 • ei kerrosten irtoamista leikattaessa tiivistettä
 • erinomainen hinta-laatusuhde

novaphit ® MST - Korkean suorituskyvyn monikerrostiiviste

novaphit ® MST on suunniteltu kohteisiin, joissa tarvitaan parasta suorituskykyä. Se koostuu kerroksista vuorotellen erittäin puhdasta grafiittia ja teräsvetometallia/-filmiä. Enimmillään se voi koostua kahdeksasta kerroksesta grafiittia, joiden väleissä seitsemän teräsvahvikekerrosta. Tämä rakenne mahdollistaa erityiset mekaaniset ominaisuudet ja parhaalla tiiveydellä.

Monikerrosrakenne parantaa tiivisteen käsittelyä ja tarjoaa samalla todella korkean paineen ja lämpötilankeston vaihtuvassakin kuormituksessa. Oikein suunniteltu rakenne kestää suuria pintapaineita ja väliaineen 250 bar paineen. Tiiviste on silti mittavakaa ja hyvin muokattavissa jopa kohteessa. Sen erinomainen muokkautuvuus sallii jopa asennusvirheet ja laippapintojen vauriot.

novaphit ® MST mahdollistaa TA Luft -kriteerien ja VDI 2290, DIN EN 1355 ja DIN EN 1591-1 -standardien mukaiset laippaliitokset. Materiaali voikin toimia yleistiivisteenä koko tuotantolaitoksella korvaten varmasti turvallisella tavalla useat eri materiaalit.

XP-teknologia kuuluu vakiona novaphit ® MST:hen mahdollistaen kiinnitarttumattoman pinnan ja paremman keston hapettumista vastaan.

Asiantuntijat apunasi

Kuinka voisimme auttaa?