
EU-Conformity / CE-Marking of machines and safety equipment according to EG-RL 
2006/42/EC and PED 2014/68/EU 
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1. The release of a EU-Conformity and a CE-Mark is only required for machines, incomplete machines and 
safety equipment according to directive 2006/42/EC. 

 

• Expansion joints do not belong to this group of machinery acc. to annex IV, annex V safety 
equipment or article 2-g incomplete machinery. Therefore, it is not possible to mark or release a 
general conformity declaration. 

 
2. In reference to directive 2014/68/EU expansion joints are pressurized items: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

• The size and the installation length of the expansion joint are independent from the classification 
group at operating pressures below  max. 0,5 bar! 
 

 

Non Metallic Expansion Joints and Elastomer Expansion Joints are normally installed at applications 
with a operating pressure lower than 0,5 bar. In limited cases where the operating pressure is higher than 
0,5 bar, the PED conformity has to be proofed by a specific type test. 
As mentioned before, expansion joints are not type approved parts (individual production/single pieces) and 
therefore the costs for individual tests may be considerably 
 
For Rubber-, Metallic- and Teflon- Expansion Joints it is necessary and required to mention the actual 
operation conditions and the flow media with your request for quotation and your order. If there will be no 
information regarding the above or “without PED-certification” was agreed, all expansion joint will be 
supplied without PED conformity! 
 
 

Note: it is not possible to provide PED conformity or CE-marking after shipment! 
 

• In case of an operation pressure higher 
than 0,5 bar, category I, II or III is to be 
determined acc. to pressure, nominal 
width and type of media (see diagram). 

 

• These information have to be provided 
together with the inquiry, as there are 
additional costs for the tests and the 
specific PED certification according to the 
related classification group as mentioned 
above. 

 
• The CE-Marking is only possible for a 

operating pressure higher than 0,5 bar. In 
case of lower pressure, no CE-marking 
is permitted ! 

 


